KORE'NIN KURULUŞ EFSANESI


KORE'NIN KURULUŞ EFSANESI 


 Inanisa göre Hwanin adında bir tanrı vardı. Bu tanrı cenneti yönetirdi. Tanrının bir de Hwanung adında bir oğlu vardı.. cennetten hep yer yüzünü seyreder, ağaçlara vadilere ormanlara bakıp iç geçirirdi. Bir gün bunu fark eden tanrı Hwanin, oğlunun yer yüzüne inmesine izin verdi. Hwanung babasının izin verdiği yaklaşık 3.000 kişiyle cennetten dünyaya bugünkü kuzey Kore'ye bekdu dağına indi . Tanrı oğluna öğüt verdi " oğlum ben seni yeryüzüne indiriyorum ama unutma , yeryüzündeki canlılara ilham ol , onlara iyiliği ve güzelliği öğret. Bunu aklından çıkarma". Hwanung , bekdu dağına indikten sonra insanlara yağmur, bulut ve rüzgar tanrılarıyla birlikte nasıl tarım yapılacağını , nasıl yaşanacağını öğretti.



günün birinde , bir ayı ve bir kaplan olan biteni izleyip imrendi,  bunun üzerine  Hwanung'un yanına gidip insan olmak istediklerini söylediler. Hwanung ancak bir şartla onları insan yapacağını söyler. ayı ve kaplana bir tutam pelin otu ve 20şer sarımsak verdi ve 100 gün boyunca bunu yiyip, güneşe çıkmalarını yasakladı.



kaplan açlığa dayanamayarak 21. günde yaşadıkları mağarayı terk etti. Ayı ise sabredip çok güzel bir kadına dönüştü. Ardından yaşadığı mağaranın çevresine bir barınak yaptı ve orada yaşamaya başladı. fakat günler geçtikçe kendini çok yalnız hissetti ve Hwanung 'un yanına tekrar gidip, na bir eş vermesini istedi.
 Bunun üzerine Hwanung kendini yakışıklı bir erkeğe dönüştürüp onunla evlendi. Bu evlilikten Dankunwanggom adında bir oğulları oldu.  günümüzde Kuzey Kore'nin başkenti olan Pyeongyang'da  '' Go Coson'' adında bir devlet kurdu. 1.980 yaşında öldü ve bir dağ tanrısı oldu.

Koreliler atalarının Dankunwanggom olduğuna inanır ve onun krallığını kurduğu gün lan 3ekimi Ulusal Kuruluş günü olarak kutlarlar.


(kaynak: S.Göksel Türközü)

Yorumlar

  1. Böyle bir tarihinin oldugunu bilmiyordum dizilerden Go Coson a aşinayiz ama altindaki ni ögrenmek hosuma gitti 🤗

    YanıtlaSil

Yorum Gönder