KORE' DE MUTLAKA YENMESİ GEREKEN YEMEKLER


KORE' DE MUTLAKA YENMESİ GEREKEN YEMEKLER

Selamlar!
bugün sizlerle dünyanın en sağlıklı mutfağı seçilen Kore mutfağının en meşhur yemeklerinden bahsedeceğim. Eğer yolunuz Kore'ye düşerse yada bir Kore restoranına gözünüz kayarsa , bir yemenizi tavsiye ederim.


1. BİBİMBAP

 Oldukça sağlıklı olan bu yemeğin adı çok ilginç. bibim karışık, bap ise pilav demek. 
bir pilav dolusu güveç düşünün, pilavın üstünde rengarenk sebzeler var. en az 3 renkli olması lazım. havuç, ıspanak, mantar... sebze çeşidi size kalmış. üstünü de de kırılmış yumurta. Kore'nin en meşhur yemeklerinden bir tanesi!




2. KİMÇİ

 Kore'den kimçi yemeden döneni dövüyorlar dersek yeridir. kimçi kısaca korenin en meşhur, biraz da acılı turşusu. 200 den fazla çeşidi olduğu söylenmektedir. her öğünün yanına (kahvaltı da dahil) meze olarak konur. Turşu veya acılı şeyler sevmeseniz bile tadına muhakkak bakın!


3. BUDECİGE

 Bude ordu, cige ise güveç demek (en azından ona benzer bir anlamı var)  Kore iç savaş zamanında Amerikan askerlerinden yardım alır. Kore'ye gelen Amerikan askerleri yanında getirdikleri sosis, salam gibi yiyecekleri Korelilere tanıtırlar. Koreliler bunları kullanıp kendi damak tatlarına uygun bir güveç yaparlar. İşte bu lezziz yemeğin doğuş hikayesi böyle başlar!


4. ÇITIR TAVUK

 Koreliler için çıtır tavuk ve bira 'nın özel bir yeri vardır. işte yoğun olarak çalışan Koreliler , bütün haftanın yorgunluğunu cuma akşamları çıtır tavuk ve bira ile atarlar :) 


5. TOPOKKİ

 Acılı Kore biber salçalı sosuyla harmanlanmış pirinç keki/ekmeği diyebiliriz. her köşe başında ve sokak yemeklerinde satılır. erişimi kolay olduğu kadar fiyatı da caziptir. gerek ulaşımı , gerekse ucuz olmasıyla Korelilerin gönlünde taht kurmuş bir yemektir.

6. KİMBAP

 Komşu ülke Japonya'nın suşiyle çokça karıştırılır. suşiyle en büyük farkı , kimbapın içinde çiğ balık olmamasıdır! 
 kısaca çiğ balık yemekten haz etmediğiniz için suşiye el sürmüyorsanız, kimbapı gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz :)


7. RAMYON

 kimimiz ona ramen dedi, kimimiz noodle, kimimiz erişte... Koreliler için bu ad Ramyon' u ifade ediyor. Marketlerde hazır olarak satılan da var, restoranlarda da. öğrenci için hayat kurtaran bir yemekte olabiliyor, gayet lezzetli yemeklerin içine de girebiliyor. 

 Genel olarak çorbalı şekilde yapılıyor. bizim erişteli çorbamızın uzun erişteli versiyonu gibi düşünce bizim damak tadımıza da uyuyor gibi, değil mi?


8. MANDU

 bizim minnak minnak yapılan Kayseri mantısı yerine ponçik ponçik bir mantı düşünün. hah!! işte o Kore mandusu. yaklaşık olarak serçe parmağı boyutunda oluyor. içi sadece et değil, isterseniz sebze yada tofu ile yapılanı da yiyebilirsiniz.


9. KORE MANGALI

 bir masa düşünün , tam ortasında mangal yeri var. masanın kenarlarında ise etler, soslar, sebzeler, salatalar falan var. resmen oturarak mangal yapma keyfi. Koreliler böyle kendin pişir, kendin ye hesabı masalı mangalı çok seviyorlar. eti masanın ortasında ki mangal kısmında pişirip, marula etini, salatasını, sebzesini, sosunu falan koyup, löp diye atıyorlar ağızlarına. ŞİDDETLE ÖNERİLİR!



10. JJAJANGMYUN

 Görünümü sizi korkutmasın. o eriştenin üstünde ki siyahımsı/kahvemsi sos fasülye den başka birşey değil. esasen Çin'den gelmiş bu yemek, Korelilerin damak tadına evrilmiş ve ortaya bambaşka birşey çıkmış. lezzetlidir de. belki bayıla bayıla yemeseniz bile ''ıyy iğrenç'' diyip kenara da koymayacağınız bir yemek. şahsen ben çok beğendim bu yemeği.


Beni instagram hesabım @koreden_bildiriyorum dan takip etmeyi unutmayın!!!


(görseller alıntıdır. yazılar tamamen bana aittir)

Yorumlar

Yorum Gönder